Posted on

Stranger Than Fiction Helsinki Tour

Shockpoint Orion lähtee tänään elokuvamaantieteelliselle sunnuntaikävelylle Helsingin kantakaupungille.

Tarkoituksemme on tutustua paikkoihin, joissa Stranger Than Fiction -sarjan elokuvat ja valitut sukulaisteokset saivat aikoinaan Suomen ensi-iltansa. Useimmista teattereista ei ole jäljellä juuri muuta kuin muistot, mutta ei anneta sen häiritä.

1. La Scalan vetonauloja: Pariisin salaisuudet, Maailman naiset

maailman naiset

Pohjois-Esplanadilla muutaman kivenheiton päässä presidentinlinnasta sijainnut La Scala muistetaan Helsingin legendaarisimpana ja hämyisimpänä grindhouse-teatterina. Erotiikkapainotteiset elokuvat ja stripparit häipyivät Espalta vasta 1990-luvun alussa. Stranger Than Fiction -elokuvista Gualtiero Jacopettin ja kumppanien Maailman naiset (La donna nel mondo, 1963) sekä Alastomat salaisuudet -nimellä Suomessa levitetty Edouard Logereaun Paris Secret (1965) saivat täällä ensi-iltansa 1960-luvun aikana. Teatteriin mentiin sisäpihan portista, jonka edessä näemme Maailman naisten japanilaisen dvd-julkaisun.

2. Pirun silmän ensi-iltasali: Bio Rex

Occhio selvaggio Bio Rex

Stranger Than Fiction –avauselokuva Mondo canen (1962) ohjaajien kolmikkoon kuulunut Paolo Cavara teki myöhemmin mondo-ohjaajasta kertovan kriittisen henkilökuvan Pirun silmä (L’Occhio selvaggio/The Wild Eye, 1967). Kiehtovan teoksen Suomen ensi-ilta oli isossa salissa, Mannerheimintien Bio Rexissä. 1980-luvun keskivaiheilla se ilmestyi videovuokraamoihin nimellä Ihmisuhrit.

3. Ritz: Hyvästi Afrikka ja ihminen

uncle tom

Töölössä Eteläisellä Hesperiankadulla sijaitseva Ritz oli Gualtiero Jacopettin “diggaamisen ja dissaamisen” keskuspaikka Suomessa. Hyvästi, Afrikka (Africa Addio, 1966) pyöri täällä syksyllä 1968 protestien ympäröimänä. Tricont-ryhmän aktivistit myivät teatterin nurkilla Jacopettia mustamaalaavaa painotuotettaan ja Erkki Tuomioja kritisoi elokuvan näkemyksiä erikoisnäytöksessä opiskelijoille. 1970-luvulla samassa salissa sai ensi-iltansa ohjaajan vielä hurjempi “afrotutkielma” Hyvästi, ihminen (Addio zio Tom, 1971). Ritzissä saatetaan nykyäänkin lyödä mustaa, mutta kyse on biljardista.

4. Rigoletto: Tervetuloa Amerikkaan!

Tämä on A

Levitysyhtiö Kamras Film perusti parhaina vuosinaan ahkerasti teattereita. Elokuvamaisella rekvisiitalla koristeltu Rigoletto sijaitsi Punavuoressa tai firman oman tulkinnan mukaan Eirassa (“Kummisetä nyt Eirassa”, julisti mafiaeepoksen uusintaensi-illan mainos). Kesällä 1978 ja syksyllä 1980 Rigoleton isoimmassa salissa saivat ensi-iltansa Kamras-dynastian katsojamagneetteihin kuuluneet Romano Vanderbesin Tämä on Amerikka -elokuvat, joista toinen nähdään keväällä 2014 Night Visions: Shockpoint -yössä. Rigoleton paikalla on nykyisin Punavuoren Soho -ravintola.

5. Alfa Romeo: eksploitaatiota Pitkänsillan tuolla puolen

tämä on Aa

Ei ole Stranger Than Fiction -sarjan elokuva, mutta… Länsisaksalaisen “Emerson Foxin” alias Rolf Olsenin Shocking Asia (1976) sai Kamrakselta nimen Tämä on Aasia ja pyöri Alfa Romeo -teatterin ohjelmistossa katukuvaa hallitsevalla tavalla. Unioninkadun näytekaappien raflaavia kuvia verisistä fakiireista ja japanilaisista natsinäytelmistä oli vaikea välttää matkalla halki Kruununhaan. Stillit olivat rajumpia kuin torsoksi lyhennetty elokuva, johon Elokuvatarkastamo oli määrännyt yli 10 minuutin leikkaukset (näiden palauttaminen paikoilleen olisi liian työlästä jopa STF:n filmitekniselle yksikölle); muun muassa “hyi saatana” -klassikoksi muodostunut sukupuolenvaihdosleikkaus sai lähteä elokuvasta. Kuvassa sensuroimaton versio on vuosien jälkeen löytänyt tiensä Unioninkadulle, tanskalaisen VHS-kasetin muodossa!

6: Tappava totuus löytyi Astorista

Astor2

Sheldon Renanin ja Leonard Schraderin hyytävän asiallisen Tappavan totuuden (The Killing of America, 1982) ensi-iltateatteri oli nykyään juhlasalina toimiva Astor (alias Bio Takaportti) osoitteessa Iso-Roobertinkatu 14. Shockpoint Orion ei suosittele elokuvaa eikä allaolevaa traileria herkimmille eikä alaikäisille, muille sitäkin enemmän.

7. Formia: Romano Vanderbes kävi täällä!

paljastuksia amerikasta

Tämä on Amerikka -elokuvien valtavan suomalaisen menekin ansiosta ohjaaja Romano Vanderbes taisi olla täällä suositumpi kuin muualla maailmassa. Kun trilogian päätösosa Paljastuksia Amerikasta (America Exposed, 1990) sai Suomen ensi-iltansa Kinopalatsin paikalla olleessa Formia-multipleksissä 7. helmikuuta 1992, ohjaaja oli itse paikalla ja valtamedian huomion kohteena. Otteita mainoksesta: “Kaiken kielletyn maa, väkivaltaisuuksien maa ja sikamaisuuksien maa. Eläimet käyvät kirkossa löytämässä Jumalan ja uskonnon. Hautausurakoitsijat tarjoavat kuolemanjälkeistä seksiä nekrofiileille.” Hei, tuliko jo tarpeeksi Vapaudenpatsaan kuvia yhteen blogiin? No ei!

8. Orion jatkaa perinnettä

MONDO CANE

Mondo cane esitettiin Suomessa ensi kertaa Akateemisen Kirjakaupan paikalla sijainneessa vanhassa Kino-Palatsissa. Orionin näytekaappia koristavassa jättijulisteessa lukee elokuvan alkuperäinen suomenkielinen nimi Kova maailma. Etualalla näkyvässä 1980-luvun videojulkaisussa nimi on muuttunut muotoon Tämä on maailma. Levittäjä Markus Selin kierrätti kannessa Romano Vanderbesin Tämä on Amerikan julistetta, joka oli ikonisena lajityypin tunnuskuvana paikallaan jopa oman edeltäjänsä kannessa.

Jacopetti-Prosperi-Cavara-triumviraatin ohjaama Mondo cane a.k.a Mondo Cane – Kova maailma a.k.a. Mondo Cane – Tämä on kova maailma a.k.a. Tämä on maailma (1962) avaa Stranger Than Fiction -esityssarjan Orionissa keskiviikkona 8.1.2014 ja uusitaan lauantaina 11.1.

Teksti: Lauri Lehtinen

Kuvat: Suvi Hänninen, Lauri Lehtinen

Advertisements

About Lauri Lehtinen

"Lauri Lehtinen on vaarallinen nuori mies, jonka ei pitäisi antaa kirjoittaa." -Aito Mäkinen, 1999

2 responses to “Stranger Than Fiction Helsinki Tour

  1. Pingback: Stranger Than Fiction Helsinki Tour 2 | SHOCKPOINT ORION

  2. Pingback: Fakta homma ja fiktio-Pulitzer | SHOCKPOINT ORION

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s