Posted on

Tervetuloa Shockpointiin!

pirun silmä

Paolo Cavaran PIRUN SILMÄ (L’Occhio selvaggio) Orionissa 5. ja 15. helmikuuta.

Shockpoint Orion on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kevään 2014 Stranger Than Fictionesityssarjan ja siihen sisältyvän Night Visions: ShockPoint -festivaalin (1.-2.3.2014) yhteinen blogi. Molemmat tapahtumat järjestetään perinteikkäässä Orion-elokuvateatterissa Helsingissä.

Olen Lauri Lehtinen ja olen 2000-luvun alusta asti suunnitellut harrastuspohjalta Orionin esityssarjoja Antti Suonion kanssa, mistä kerroimme haastattelussa vuodelta 2010. Stranger Than Fiction on ensimmäinen dokumenttisarjamme. Sen lähtökohtia ovat halu nostaa harvoin nähtyjä henkilökohtaisia suosikkeja unohduksesta (vaikka vain hetkeksi) ja tuoda dokumenttielokuvien harrastamiseen tiettyä maanisuutta ja arvaamattomuutta, ns. what the fuckia.

Retrospektiivi sisältää Gualtiero Jacopettin ja Franco Prosperin aloittamien sensaatiomaisten ja pahamaineisten mondoelokuvien lyhyen historian Mondo Cane – Tämä on maailmasta (1962) Paljastuksiin Amerikasta (1990) ja yhdistää niitä epätavallista käytöstä tai ilmaisua sisältäviin art cinema -teoksiin, ohjaajina Pirjo Honkasalo (Vaaran merkki), Pekka Lehto (Yksinteoin), uhrifeministi Bonnie Sherr Klein (Tuote: nainen), brittielokuvan yksinäinen radikaali Peter Watkins (Sotaleikki) ja monet muut.

Stranger Than Fictionin levottomimmat löydöt ovat niin kaukana Orionin perusohjelmiston varmoista klassikoista, että ne on parempi katsoa keskiyön tunteina, Night Visions -festivaalin pääkallolipun alla seilaavassa erikoistapahtumassa nimeltä ShockPoint.

Pitkän linjan kulttielokuvainstituutio Night Visions ottaa ensimmäistä kertaa haltuun mondogenren, joka on edelleen ns. grindhouse-elokuvan lajityyppien suuri tuntematon: julkaisutilanne on heikko (jos Jacopettin ja Prosperin töitä ei lasketa) eivätkä elokuvamaailman retrokierrättäjät ole löytäneet mondoperinnettä siinä missä kasaritoimintaa, hirviöleffoja, slasher- ja giallo-kauhutrillereitä, kamppailulajielokuvia, blaxploitaatiota ja porno chiciä… On vaikea kuvitella Tim Burtonia tekemässä “aika velikultia” -henkistä elämäkertaelokuvaa Jacopettista ja Prosperista, tai Quentin Tarantinoa ja Robert Rodriguezia matkalla Syyriaan tai Pohjois-Koreaan filmaamaan munakkaita reportaaseja henkensä kaupalla.

Mondo edellyttää vaaroille ja huonolle maineelle altistumista, jonka voi nostalgisesti katsoa kadonneen elokuvamaailmasta, ehkä 2000-luvun nopeampiin sähköisiin viestimiin.

Allekirjoittaneen ja Night Visions -ministerien pitämä blogi pyrkii valottamaan kevään retrospektiivin sisältöä olematta onttojen puffitekstien sarja. Haluamme yhdistää intoilun kriittisiin selvityksiin, sillä itse elokuviin ei aina ole luottamista: jos dokumentin ohjaajan nimi on Lee Frost tai Romano Vanderbes, on viisainta olla nielemättä kaikkea.

Ainutlaatuisten elokuvaesitysten sarja käynnistyy tammikuussa 2014. ShockPoint Orion täydentää niitä tuomalla julki teosten toisinaan arvoitukselliset taustat ja niiden herättämät polemiikit, jotka saattavat edellyttää uusia kommentteja.

Aiomme etsiä totuutta spektaakkelin takaa ja tehdä kuvanlukutaidon harjoittamisesta hauskaa: tavoitteena on itseoppinut mediakasvatus, jossa asiat saa tarvittaessa vetää överiksi.

Tässä voi olla sullekin pari kiinnostavaa juttua.

Helsingissä 10.12.2013

Lauri Lehtinen

(Korjattu ShockPoint-yön päivämäärä 1.-2.3.2014)

Advertisements

2 responses to “Tervetuloa Shockpointiin!

  1. Tuomas ⋅

    Hyvä sarja tulossa! Faces of Dead -leffat olisivat olleet kirsikkana kruunussa, mutta menee tämä näinkin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s